Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Σοκολατένιο κέικ με αχλάδια




Υλικά

180 γρ μείγμα απλού αλευριού χωρίς γλουτένη 

40 γρ αλεσμένα αμύγδαλα (αμυγδάλευρο)

1 κουταλάκι του γλυκού κόμμι ξανθανικό 

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη

30 γρ κακάο σε σκόνη

125 γρ ανάλατο βούτυρο 

125 γρ μαλακή καστανή ζάχαρη (ή ζάχαρη καρύδας για επιπλέον βάθος γεύσης)

50 γρ σιρόπι σφενδάμου

2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

4 κουταλιές της σούπας χυμό μήλου

250 γρ φρέσκα ώριμα αχλάδια βάρους αφού καθαριστούν, ξεφλουδιστούν και τεμαχιστούν σε κύβους


Γλάσο σοκολάτας

90 γρ σκέτη σοκολάτα σπασμένη σε κομμάτια

25 γρ ανάλατο βούτυρο 

90 γρ ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

1 ½ με 2 κουταλιές της σούπας γάλα 


Οδηγίες

Βάλε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ (20 cm) (βάθους (8 cm). 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C.

Ζυγίζουμε και ανακατεύουμε μαζί σε ένα μεσαίο μπολ το αλεύρι, τα αμύγδαλα, το κόμμι ξανθανικό, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο, φροντίζοντας να έχουν σπάσει τελείως οι σβώλοι. 

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε μαζί το βούτυρο, τη ζάχαρη και το σιρόπι σφενδάμου μέχρι να γίνει ελαφρύ και αφράτο.

Προσθέστε τα αυγά (ένα κάθε φορά) και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.

Προσθέστε τα ξηρά υλικά, το χυμό και το ψιλοκομμένο αχλάδι στο μείγμα και ανακατέψτε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ρίχνουμε με κουτάλι το μείγμα στη φόρμα του κέικ και λειαίνουμε την επιφάνεια ώστε να είναι ομοιόμορφη.

Ψήνετε για 40 με 50 λεπτά μέχρι να «δέσει» το κέικ και να βγει καθαρό ένα σουβλάκι που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.

Αφήστε το στη φόρμα του κέικ για 5 με 10 λεπτά πριν το γυρίσετε σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

Γλάσο σοκολάτας

Τοποθετήστε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε ένα μικρό μπολ και λιώστε μαζί είτε σε ένα μικρό τηγάνι με νερό που σιγοβράζει, είτε στο φούρνο μικροκυμάτων σε 30 δευτερόλεπτα ανακατεύοντας συχνά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και το γάλα.

Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, λεία και μεταξένια.

Απλώστε αμέσως πάνω στο κέικ και πασπαλίστε με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης (αν χρησιμοποιήσετε) για διακόσμηση.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ή σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ελαφρά ζεστό και αφράτο με άχνη.

Comments