Υλικά
180 γρ μείγμα απλού αλευριού χωρίς γλουτένη
40 γρ αλεσμένα αμύγδαλα (αμυγδάλευρο)
1 κουταλάκι του γλυκού κόμμι ξανθανικό
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη
30 γρ κακάο σε σκόνη
125 γρ ανάλατο βούτυρο
125 γρ μαλακή καστανή ζάχαρη (ή ζάχαρη καρύδας για επιπλέον βάθος γεύσης)
50 γρ σιρόπι σφενδάμου
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
4 κουταλιές της σούπας χυμό μήλου
250 γρ φρέσκα ώριμα αχλάδια βάρους αφού καθαριστούν, ξεφλουδιστούν και τεμαχιστούν σε κύβους
Γλάσο σοκολάτας
90 γρ σκέτη σοκολάτα σπασμένη σε κομμάτια
25 γρ ανάλατο βούτυρο
90 γρ ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
1 ½ με 2 κουταλιές της σούπας γάλα
Οδηγίες
Βάλε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ (20 cm) (βάθους (8 cm).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C.
Ζυγίζουμε και ανακατεύουμε μαζί σε ένα μεσαίο μπολ το αλεύρι, τα αμύγδαλα, το κόμμι ξανθανικό, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο, φροντίζοντας να έχουν σπάσει τελείως οι σβώλοι.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε μαζί το βούτυρο, τη ζάχαρη και το σιρόπι σφενδάμου μέχρι να γίνει ελαφρύ και αφράτο.
Προσθέστε τα αυγά (ένα κάθε φορά) και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Προσθέστε τα ξηρά υλικά, το χυμό και το ψιλοκομμένο αχλάδι στο μείγμα και ανακατέψτε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε με κουτάλι το μείγμα στη φόρμα του κέικ και λειαίνουμε την επιφάνεια ώστε να είναι ομοιόμορφη.
Ψήνετε για 40 με 50 λεπτά μέχρι να «δέσει» το κέικ και να βγει καθαρό ένα σουβλάκι που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
Αφήστε το στη φόρμα του κέικ για 5 με 10 λεπτά πριν το γυρίσετε σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
Γλάσο σοκολάτας
Τοποθετήστε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε ένα μικρό μπολ και λιώστε μαζί είτε σε ένα μικρό τηγάνι με νερό που σιγοβράζει, είτε στο φούρνο μικροκυμάτων σε 30 δευτερόλεπτα ανακατεύοντας συχνά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και το γάλα.
Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, λεία και μεταξένια.
Απλώστε αμέσως πάνω στο κέικ και πασπαλίστε με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης (αν χρησιμοποιήσετε) για διακόσμηση.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ή σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ελαφρά ζεστό και αφράτο με άχνη.
Comments
Post a Comment