Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

10 συμβουλές για νόστιμες ψητές πατάτες



Οι τέλεια ψημένες πατάτες είναι τραγανές εξωτερικά και μαλακές στο κέντρο, ενώνετε  με αλατισμένο βούτυρο, πασπαλίζοντας με σχοινόπρασο ή ακόμα και με μπέικον. Μπορούν να σερβιριστούν ως συνοδευτικό με το αγαπημένο σας συνοδευτικό! Οι πατάτες φούρνου είναι ένα απλό και χορταστικό πιάτο που μπορούν να απολαύσουν όλοι μέχρι vegans.

Οι πατάτες έχουν επίσης μερικά αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία. Αποτελούν εξαιρετική πηγή σιδήρου και ψευδαργύρου και διαθέτουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας χωρίς ουσιαστικά λίπος. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, μια μέτρια ψητή πατάτα με τη φλούδα της παρέχει μια εξαιρετική πηγή καλίου και βιταμινών C και B6.

Οι ψητές πατάτες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα, ευέλικτα φαγητά και, γενικά, το μαγείρεμα τους στο φούρνο είναι μια απλή υπόθεση. Αλλά για πολλούς, τα αποτελέσματα χρειάζονται συχνά βελτίωση. Εδώ είναι οι κορυφαίες συμβουλές μας για την επίτευξη της τελειότητας της ψητής πατάτας.


Χρησιμοποιήστε το σωστό είδος πατάτας

Οι πατάτες έχουν παχιά φλούδα και η χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο με χαμηλή υγρασία τους επιτρέπουν να ψηθούν με αφράτη υφή και τραγανό το απ᾽εξω. 

Όταν αγοράζετε πατάτες, αναζητήστε πατάτες χωρίς μώλωπες. 

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τις πατάτες φρέσκες είναι να τις αποθηκεύσετε σε δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από το φως του ήλιου (αλλά όχι μακριά από το φως) και σε καλά αεριζόμενο χώρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κουτί από χαρτόνι, μια χάρτινη σακούλα. Και όσο βολικό κι αν είναι, μην αποθηκεύετε πατάτες κοντά σε κρεμμύδια. Τα κρεμμύδια παράγουν υψηλά επίπεδα αερίου αιθυλενίου που επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης, με αποτέλεσμα οι πατάτες σας να χαλάσουν γρήγορα.


Στεγνώστε καλά τις πατάτες

Ακόμα κι αν οι πατάτες σας φαίνονται καθαρές, είναι πάντα συνετό να τις τρίβετε κάτω από τρεχούμενο νερό πριν τις ψήσετε για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά από απ᾽εξω. Είναι ένα βήμα που δεν πρέπει να παραλείψετε — αρκεί να χρησιμοποιείτε την ίδια ποσότητα φροντίδας όταν τα στεγνώνετε. Να φροντίζετε πάντα να στεγνώνετε τις πατάτες σας πριν τις ψήσετε, επειδή τυχόν υγρασία που θα μείνει απ´εξω. Χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας ή απορροφητική πετσέτα πιάτων για να απορροφήσετε τυχόν υγρά σημεία στο δέρμα. Εάν βάλετε μια βρεγμένη πατάτα σε ζεστό φούρνο για να την ψήσετε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η φλούδα της να γίνει απαλή και χαλαρή. Και σε κανέναν δεν αρέσει το μουσκεμένο δέρμα της πατάτας.


Επαγγελματική συμβουλή: Αν έχετε την ευκαιρία να προγραμματίσετε εκ των προτέρων, πλύνετε και στεγνώστε τις πατάτες σας το πρωί και αφήστε τις στον πάγκο (εκτός από το άμεσο ηλιακό φως) σε μια σχάρα για να στεγνώσουν στον αέρα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα εγγυηθεί ότι οι τραγανές φλούδες πατάτας.


Τρυπάμε τις φλούδες της πατάτας πριν τις ψήσουμε

Όποιος έχει ετοιμάσει πουρέ πατάτας από την αρχή γνωρίζει ότι ο αφρός περιέχει πολλή υγρασία. Όταν μια μη αποφλοιωμένη πατάτα θερμαίνεται, η υγρασία απορροφάται από κόκκους αμύλου και τελικά γίνεται ατμός. Καθώς ο ατμός πιέζει το δέρμα της πατάτας, η πίεση μπορεί να συσσωρευτεί, προκαλώντας την έκρηξη της πατάτας. Τώρα, αυτό μπορεί να μην είναι σύνηθες φαινόμενο, αλλά σίγουρα αξίζει να βεβαιωθείτε ότι δεν θα συμβεί καταστροφή. Άλλωστε, κανείς δεν θέλει να καθαρίσει μισοψημένες πατάτες από τα τοιχώματα του φούρνου την ώρα του δείπνου.


Ευτυχώς, τα βήματα που απαιτούνται για την πρόληψη ενός ατυχήματος με έκρηξη πατάτας είναι γρήγορα και εύκολα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε τα δόντια ενός πιρουνιού για να ανοίξετε ρηχές τρύπες στο δέρμα των άψητων πατατών σας. (Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη μύτη ενός αιχμηρού μαχαιριού.) Συνιστούμε ομοιόμορφες οπές πάνω από την πατάτα σε τέσσερα έως έξι σημεία. Η παράλειψη αυτών των τρυπημάτων πιθανότατα δεν θα οδηγήσει σε καταστροφή στην κουζίνα, αλλά γιατί να διακινδυνεύσετε;


Παραλείψτε το αλουμινόχαρτο

Αν δεν σκοπεύετε να μαγειρέψετε τις πατάτες σας σε εξωτερική σχάρα, κρατήστε αυτό το ρολό αλουμινόχαρτου στο συρτάρι της κουζίνας. Το αλουμινόχαρτο δεν είναι φίλος σου όταν ψήνεις πατάτες στο φούρνο. Λειτουργεί σαν φράγμα, παγιδεύοντας ατμό μέσα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Alton Brown παραλείπει το αλουμινόχαρτο για να εξασφαλίσει τη βέλτιστη υφή ψητής πατάτας. Σύμφωνα με τον Μπράουν, «Εκτός και αν σας αρέσουν οι χωλές, μουσκεμένες, κολλώδεις ψητές πατάτες, παρακαλώ μείνετε μακριά από το αλουμινόχαρτο» (μέσω του Food Network).


Η κύρια παγίδα του ψησίματος μιας πατάτας τυλιγμένης με αλουμινόχαρτο στο φούρνο είναι ότι θα μαλακώσει. Πολύ υγρασία παγιδεύεται μέσα, με αποτέλεσμα οι πατάτες να αχνίζουν και όχι να ψήνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα πυκνό, κολλώδες εσωτερικό και υγρό, ζαρωμένο δέρμα - πολύ μακριά από την ελαφριά, κρεμώδη υφή και το τραγανό εξωτερικό δέρμα που όλοι προσπαθούμε.


Και παρά την κοινή πεποίθηση, το τύλιγμα των πατατών σε αλουμινόχαρτο δεν μειώνει τον χρόνο ψησίματος. Όπως εξηγεί η Επιτροπή πατάτας του Αϊντάχο, «καθώς το ίδιο το αλουμινόχαρτο πρέπει να θερμανθεί πριν αρχίσει να ψήνεται η πατάτα, οι χρόνοι μαγειρέματος αυξάνονται ελαφρώς».


Ψήστε τις πατάτες απευθείας στη σχάρα του φούρνου

Γνωρίζουμε ότι είναι δελεαστικό να ψήσετε τις πατάτες σας σε ένα ταψί. Αλλά αν το κάνετε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα μέρη των πατατών που αγγίζουν το δίσκο να ψηθούν σκληρά και πιθανώς να μουσκέψουν. Εάν το ταψί σας είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, ένα αγώγιμο υλικό, μπορεί να ζεσταθεί γρήγορα και να αφήσει σκούρα καμένα σημεία στο πάτο της πατάτας.


Ψήστε τις πατάτες σας απευθείας στη σχάρα του φούρνου. (Μια σχάρα που τοποθετείται πάνω από ένα ταψί λειτουργεί καλά επίσης.) Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στη θερμότητα να περιβάλλει τις πατάτες κατά το ψήσιμο, διασφαλίζοντας ομοιόμορφο μαγείρεμα γύρω-γύρω. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχετε αυτή τη λαμπρή αντίθεση ανάμεσα στο σκασμένο δέρμα και ένα λεπτό, χνουδωτό κέντρο. Εάν ανησυχείτε μήπως πέφτουν σταλαγματιές στο πάτωμα του φούρνου, τοποθετήστε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου στη σχάρα από κάτω για να πιάσουν τυχόν σταγόνες.


Επιλέξτε τη σωστή θερμοκρασία φούρνου

Χαμηλή και αργή είναι η συμβουλή που αλλάζει το παιχνίδι για εξαιρετικές ψητές πατάτες, αν έχετε χρόνο (και υπομονή). Χαρακτηριστική περίπτωση: η σούπερ αργά μαγειρεμένη φορτωμένη πατάτα φούρνου είναι ευγενική προσφορά της προγραμματίστριας συνταγών του Tasting Table Jennine Rye. Ψήνει τις πατάτες της στο φούρνο για 3 ώρες στους 160 βαθμούς κελσιου. Η σίκαλη λέει, "Το να ψήνεις πατάτες αργά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχει ως αποτέλεσμα μια πολύ ανώτερη ψητή πατάτα. Είναι νόστιμες και τραγανές με εξαιρετικά αφράτο εσωτερικό."


Αλλά ρε, το καταλαβαίνουμε. Δεν μπορούν όλοι να αφιερώσουν 3 ώρες στο ψήσιμο της πατάτας. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορείτε να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του φούρνου μεταξύ 210 βαθμούς κλσιου. Οι πατάτες σας θα γίνουν απολαυστικά παχουλές και τραγανές σε περίπου μία ώρα.  


Αρωματίστε τις φλούδες

Η φλούδα της πατάτας έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το εσωτερικό της πατάτας και περίπου το ήμισυ της συνολικής περιεκτικότητας σε ίνες μιας μεσαίου μεγέθους πατάτας βρίσκεται στο εξωτερικό της περίβλημα (μέσω της Επιτροπής πατάτας του Idaho). Αλλά όσο υγιείς και αν είναι, είναι αρκετά ήπιες και άγευστες χωρίς λίγη βοήθεια.


Τυχαίνει να λατρεύουμε το κόλπο της Ina Garten για να προσθέτει γεύση σε φλούδες ψητής πατάτας. Όταν ψήνει πατάτες, χρησιμοποιεί ένα μείγμα βοτάνων για να πετύχει μια νόστιμη —και υπέροχη— κρούστα. Το Garten ξεκινάει τρίβοντας τις πατάτες σε ελαιόλαδο και στη συνέχεια κυλώντας τες σε ένα μείγμα από δεντρολίβανο, θυμάρι, λεμόνι και θαλασσινό αλάτι ανακατεμένα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων (μέσω YouTube). Είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός συστατικών για να πετύχετε μια υπέροχη, γεμάτη γεύση κρούστα.


Ελπίζω σε κάτι πιο απλό; Αφού πλύνετε και τρίψετε τις πατάτες σας, δώστε τους ένα βουτιά 5 δευτερολέπτων σε αλατισμένο νερό. Αυτός είναι ένας γρήγορος τρόπος για να καρυκεύσετε το δέρμα, προσθέτοντας απίστευτη γεύση και συμβάλλοντας σε πιο τραγανή επιδερμίδα ενώ χρησιμοποιείτε μόνο δευτερόλεπτα από τον χρόνο σας.


Μην ψήνετε υπερβολικά τις πατάτες

Σύμφωνα με την Επιτροπή πατάτας του Αϊντάχο, μια πατάτα ψήνεται τέλεια όταν φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία 210 βαθμών Φαρενάιτ. Σε αυτή τη θερμοκρασία, οι κόκκοι λευκού αμύλου της πατάτας θα έχουν απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία, θα διογκωθούν και θα σκάσουν σε μαλακές συστάδες. Σε οποιαδήποτε χαμηλότερη θερμοκρασία, δεν απορροφάται αρκετή υγρασία και το εσωτερικό της πατάτας παραμένει πυκνό και κολλώδες. Για την πιο ακριβή ένδειξη θερμοκρασίας, κολλήστε το θερμόμετρο σας μέχρι τη μέση του πιο παχύ τμήματος της πατάτας.


Δεν μπορείτε να βρείτε θερμόμετρο; Μην στεναχωριέσαι. Υπάρχουν κάποιες οπτικές ενδείξεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Εάν η φλούδα της πατάτας φαίνεται ζαρωμένη, αφαιρέστε την αμέσως από το φούρνο, καθώς αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι έχει παραψηθεί. Δοκιμάζουμε για ετοιμότητα πιέζοντας απαλά τη μέση της πατάτας (χρησιμοποιήστε μια στεγνή πετσέτα πιάτων ή γάντια φούρνου καθώς θα είναι πολύ ζεστή). Εάν αισθάνεστε απαλό και υποχωρεί στο άγγιγμα σας, είναι έτοιμο.


Σερβίρετε τις πατάτες ζεστές

Είναι απαραίτητο να κόψετε τις ανοιχτές πατάτες σε φέτες αμέσως μετά το ψήσιμο. Αυτό επιτρέπει στον ατμό να βγαίνει, διασφαλίζοντας ότι το εσωτερικό παραμένει ελαφρύ και αφράτο. Εάν αφήσετε τις ψητές πατάτες να κάθονται άκοπες, θα συσσωρευτεί υγρασία στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα πυκνούς, κολλώδεις κορμούς αμύλου.


Χρησιμοποιήστε ένα οδοντωτό μαχαίρι για να τρίψετε την πατάτα μόλις βγει από το φούρνο. Κάντε δύο κοψίματα, κατά μήκος και σταυρωτά και μετά τοποθετήστε τα δάχτυλά σας σε κάθε άκρη της πατάτας. Πιέστε απαλά μέσα και πάνω μέχρι να ανοίξει η πατάτα.


Εναλλακτικά, αν σας αρέσουν οι καλοφαγάδες, δοκιμάστε το κόλπο της Martha Stewart για να ανοίξετε τις ψητές πατάτες. Χρησιμοποιώντας μια χοντρή, στεγνή πετσέτα πιάτων, σηκώστε την πατάτα (προσοχή, είναι ζεστή) και χτυπήστε την σταθερά στον πάγκο με αρκετή δύναμη για να ανοίξει η φλούδα. Η πατάτα θα σκάσει και θα αποκαλύψει ένα θολό, αχνιστό εσωτερικό. Η πατάτα μπορεί να χάσει το σχήμα της, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο. Απλά σπρώξτε το ξανά μαζί για να σερβίρετε.


Αν αναρωτιέστε γιατί δεν χρειάζεται να περιμένετε τόσο πολύ για ψητές πατάτες στα εστιατόρια, η απάντηση είναι ότι πιθανότατα φυλάσσονται σε ένα συρτάρι που ζεσταίνει. Δεν έχετε ένα στην κουζίνα του σπιτιού σας;

Comments