Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Σπιτικά κρουασάν βουτύρου


 Υλικά

1 φλιτζάνι γάλα

1 πακέτο μαγιά στιγμής (2 ¼ κουταλάκι του γλυκού)

1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή για τσουρέκι

1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια

300 γρ βούτυρο 

1 ολόκληρο αυγό

2 κουταλιές της σούπας γάλα


 Εκτἐλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη


Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και με το γάντζο ανακατεύουμε τα υλικά.


Ενώ έχουμε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα τα ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα, το μαλακό βούτυρο σε κομματάκια και τέλος το νερό.


Ζυμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα για 2 με 3 λεπτά.


Σε ένα πάγκο αλευρωμένο βάζουμε την ζύμη και σχηματίζουμε ένα τετράγωνο 15 x 15 εκ. 


Σε ένα ταψάκι μεταφέρουμε την ζύμη με λαδόκολλα καλυπτωντάς τη με μεμβράνη και βάζουμε σε ψυγείο για 8 ώρες.

Στην συνέχεια βάζουμε τα 300 γραμ. βουτύρου ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και με ένα χοντρό πλάστη, δίνουμε τετράγωνο σχήμα 20×20 εκ.


Παγώνουμε το βούτυρο στο ψυγείο για 30΄.


Βάζουμε τη ζύμη σε λίγο αλευρωμένο πάγκο και με χοντρό πλάστη κάνουμε χοντρό τετράγωνο φύλλο σε μέγεθος 27×27 εκ.


Βάζουμε στο κέντρο του φύλλου διαγώνια το κρύο τετράγωνο βούτυρο.


Με τα χέρια μας κλείνουμε τις τέσσερις ενώσεις της ζύμης με το βούτυρο.


Με χοντρό πλάστη ανοίγουμε το φύλλο σε παραλληλόγραμμο με πλευρές 30×60 εκ.


Διπλώνουμε το φύλλο κατά μήκος κατά 1/3 και κλείνουμε κι από την άλλη πλευρά το άλλο 1/3 όπως διπλώνουμε στα 3 ένα γράμμα.


Η ζύμη τώρα έχει 3 στρώσεις και είναι έτοιμη για ψυγείο. Αφήνουμε να παγώσει για 30΄.


Βγάζουμε την παγωμένη ζύμη για κρουασάν από το ψυγείο.


Με τον πλάστη ανοίγουμε σε μακρόστενο φύλλο, διπλώνουμε σαν βιβλίο στα 3 και ξαναπαγώνουμε για 30΄.


Επαναλαμβάνουμε για 3η φορά το δίπλωμα και το πάγωμα της ζύμης.


Για πιο αφράτα κρουασάν βουτύρου, αφήνουμε τη διπλωμένη ζύμη για 1 νύχτα στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη.


Μετά την ξεκούραση της ζύμης, ανοίγουμε την κρύα ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο με χοντρό πλάστη σε μακρόστενο φύλλο 26×60 εκ.


Μετράμε και κόβουμε τη ζύμη στη μέση κατά μήκος.


Έχουμε δηλαδή τώρα 2 μακρόστενα φύλλα ζύμης με πλευρές 13×60. Κάθε μακρόστενο κομμάτι το χωρίζουμε σε 6 τετράγωνα. Και αυτά τα χωρίζουμε το κάθε ένα σε 2 τρίγωνα.


Τραβάμε λίγο με τα δάχτυλα να μακρύνει η μια πλευρά του τριγώνου.


Χαράζουμε ελαφρά μια χαρακιά στη βάση του τριγώνου της ζύμης.


Ξεκινώντας από τη βάση του τριγώνου ρολάρουμε τα κρουασάν δίνοντας τους το κλασικό τυλιχτό γαλλικό σχήμα.


Ακουμπάμε τα κρουασάν σε 2 λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα τοποθετώντας τα αρκετά αραιά μεταξύ τους.


Χτυπάμε το αυγό με το νερό και τα αλείφουμε με ένα πινέλο.


Τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες (μακριά από ρεύμα, καλύτερα σε ντουλάπι) να φουσκώσουν.


Ψήνουμε τα κρουασάν βουτύρου σε καυτό φούρνο για περίπου 20΄στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C μέχρι να ροδίσουν καλά.

Comments