Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Σούπα με αντιφλεγμονώδη δράση, φακές και κουρκουμά



Ένα ζεστό μπολ με ανακουφιστική σούπα φακής, γεμάτο με ολόκληρα συστατικά: κόκκινες φακές, λαχανικά με ρίζα, χόρτα και πολύ κουρκουμά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του.

Ωρα μαγειρέματος

30 λεπτά

Συνολικός χρόνος

30 λεπτά


Υλικά

1/3 φλιτζάνι κόκκινες φακές άψητες

2 μέτρια καρότα κομμένα σε κύβους

1 μικρό σέλινο ή 1 κοτσάνι σέλινου κομμένο σε κύβους

1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 & 1/2 φλιτζάνια νερό

4 φύλλα λαχανίδας χοντροκομμένα

1 κουταλιά της σούπας κουρκουμά σε σκόνη

1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη

1/2 κουταλάκι του γλυκού ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό χοντροκομμένο

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού

1 κουταλιά της σούπας καβουρδισμένα αμύγδαλα ψιλοκομμένα


Εκτέλεση

Προσθέστε τα καρότα, το κρεμμύδι  σε μια μέτρια κατσαρόλα με 1 κουταλιά της σούπας νερό και μαγειρέψτε για πέντε λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά.

Προσθέτουμε τις φακές και τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε νερό και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.

Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το λάχανο, τον μαϊντανό, το αλάτι και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.

Σερβίρουμε ζεστό, με καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Comments