Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Μανιταρόσουπα βελουτέ με ταμάρι σως και κουνουπίδι



Αυτή η κρεμώδης μανιταρόσουπα είναι τόσο ανακουφιστική και νόστιμη! Λαχανικά όπως τα μανιτάρια, το κουνουπίδι, το σέλινο και τα πράσα δημιουργούν την πλούσια γεύση και την κρεμώδη υφή τους, επομένως αυτή η συνταγή είναι τόσο vegan όσο και χωρίς γλουτένη.

Υλικά

2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 μέτρια πράσα, ψιλοκομμένα (2 φλιτζάνια)

2 κοτσάνια σέλινου, κομμένα σε κύβους

450 γρ μανιτάρια cremini, ψιλοκομμένα

2 κουταλιές της σούπας ταμάρι σώς

¼ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κουταλιές της σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού

4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

1 κιλό κουνουπίδι, σπασμένο σε μπουκίτσες (5 φλιτζάνια)

1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon

1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Επιλογές σερβιρίσματος:

Περιχύνετε με πλήρες γάλα καρύδας

Μανιτάρια σοτέ

κρουτόν

Ψημένα κουκουνάρια

Τρυφερά φύλλα θυμαριο


Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα πράσα, το σέλινο και ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαγειρέψτε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Προσθέστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, 8 με 10 λεπτά ακόμα.

Προσθέστε το ταμάρι σως, το κρασί, το σκόρδο και το θυμάρι και μαγειρέψτε για 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό ή μέχρι να εξατμιστεί το κρασί. Προσθέτουμε το ζωμό και το κουνουπίδι.

Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει πολύ το κουνουπίδι. Μεταφέρετε στο μπλέντερ, προσθέστε τη μουστάρδα και το ξύδι και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Εάν η σούπα σας είναι πολύ πηχτή, προσθέστε λίγο νερό στο μπλέντερ για να αποκτήσετε μια κρεμώδη υφή. Αλατοπιπερώνετε κατά βούληση και σερβίρετε.

Comments