Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Σπιτικό ψωμί με σόδα



Θέλετε μια απλή συνταγή για ψωμί; Αυτό το ψωμί σόδας δεν απαιτεί ζύμωμα, είναι χωρίς μαγιά και χρειάζεται λίγα λεπτά για να προετοιμαστεί. Πάνω από όλα είναι νόστιμο!

Υλικά

500 γρ αλεύρι ολικής αλέσης

2 κουταλιές της σούπας θαλασσινό αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα σε σκόνη

1 κουταλιά της σούπας δεντρολίβανο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

400 ml πλήρες γάλα

1 λεμόνι, χυμό

2 κσ μέλι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C στις σντιστάσεις. Ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, το αλάτι και την σόδα σε ένα μπολ. Και αν θέλετε ψωμί με δεντρολίβανο, προσθέστε και το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο.

Ανακατέψτε μαζί το γάλα και το χυμό λεμονιού σε μια κανάτα και περιμένετε για ένα λεπτό καθώς μετατρέπεται σε βουτυρόγαλα. Στη συνέχεια, ανακατέψτε το μέλι και απλά ρίξτε το στο μείγμα του αλευριού. Το ανακατεύουμε με ένα μαχαίρι για ένα λεπτό μέχρι να γίνει όλο το μείγμα σε μια κολλώδη ζύμη.

Ακουμπήστε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και πλάθετε σε μπάλα.

Βάζουμε τη μπάλα σε ένα αλευρωμένο ταψί και με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε ένα βαθύ σταυρό από πάνω.

Βάλτε στο φούρνο και ψήστε για 40 λεπτά.

Αφήστε το σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει, στη συνέχεια κόψτε σε φέτες και σερβίρετε.

Comments