Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Πίτσα στο φούρνο στυλ Μπρούκλιν



Αυτή η απλή συνταγή πίτσας σε φούρνο με πέτρα έχει γίνει διάσημη από πολλές γνωστές πιτσαρίες με ξύλα του Μπρούκλιν. Συνοδεύεται καλύτερα από παγωμένη μπύρα lager τύπου pilsner.


Χρόνος προετοιμασίας:

30 λεπτά

Μερίδες: 16


Ζύμη:

¼ φλιτζάνι ζεστό νερό


1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή ενεργή μαγιά


1 φλιτζάνι κρύο νερό


1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι


3 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί


1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο


Υλικά:


170 γρ τυρί μοτσαρέλα, κομμένο σε λεπτές φέτες


½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη


¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι


½ φλιτζάνι ντομάτα κονκασέ


2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο


6 φύλλα φρέσκος βασιλικού


Εκτέλεση

Φτιάξτε τη ζύμη: Ρίξτε ζεστό νερό σε ένα μεγάλο μπολ και, στη συνέχεια, ρίξτε τη μαγιά από πάνω. Αφήστε να σταθεί για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε με κρύο νερό και αλάτι. Ανακατεύουμε με το αλεύρι, 1 φλιτζάνι τη φορά μέχρι να ενσωματωθεί.


Ζυμώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να γίνει λεία, περίπου 10 λεπτά.

Χωρίζουμε στη μέση και πλάθουμε σε δύο σφιχτές μπάλες ζύμης. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε στο ψυγείο σε σφραγισμένο δοχείο για τουλάχιστον 16 ώρες. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα αρκετά μεγάλο δοχείο για να αφήσετε τη ζύμη να φουσκώσει.


Η ζύμη κόβεται σε δύο ξεχωριστές μπάλες, τοποθετείται σε μπολ και καλύπτεται με ελαιόλαδο.

Φτιάξτε τις πίτσες: Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο μία ώρα πριν τη χρησιμοποιήσετε.


Προθερμάνετε το φούρνο, με μια πέτρα πίτσας στο χαμηλότερο ράφι, στους  288 βαθμούς Κελσίου). Πασπαλίστε ελαφρά την πέτρα με αλεύρι.


Ετοιμάστε την πρώτη πίτσα: Πασπαλίστε ελαφρά μια μπάλα ζύμης με αλεύρι και τεντώστε σταδιακά μέχρι περίπου 35 εκ σε διάμετρο ή περίπου στο μέγεθος της πέτρας της πίτσας. Τοποθετούμε πάνω στην αλευρωμένη πέτρα.


Η ζύμη απλώνεται και τοποθετείται σε μια αλευρωμένη πέτρα.

Στρώστε το 1/2 της μοτσαρέλας στην ζύμη και στη συνέχεια πασπαλίστε από πάνω 1/4 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη και 1/8 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Τοποθετήστε τυχαία 1/4 φλιτζάνι θρυμματισμένες ντομάτες πάνω από την πίτσα, αφήνοντας μερικές κενές περιοχές και στη συνέχεια περιχύστε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο από πάνω.


Με ένα γρήγορο τράνταγμα μπρος-πίσω, βεβαιωθείτε ότι η ζύμη θα απελευθερωθεί εύκολα από τη ξύλινη επιφάνεια. Τοποθετήστε την άκρη της ξύλινης επιφάνεις στο πίσω μέρος της προθερμασμένης πέτρας και αφαιρέστε την ξύλινη επιφάνεια έτσι ώστε η πίτσα να μείνει πάνω στην πέτρα.


Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να αρχίσει να ροδίζει η ζύμη, για 4 με 6 λεπτά.


Σύρετε την πίτσα πάνω στην ξύλινη επιφάνεια και αφαιρέστε από το φούρνο. στη συνέχεια σύρετε την ξύλινη επιφάνεια σε μια επιφάνεια εργασίας. Πασπαλίστε τυχαία το 1/2 από τα φύλλα βασιλικού πάνω από την πίτσα. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Comments