Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Οne pot κριθαράκι λεμονάτο με κοτόπουλο


 

Αυτό το πιάτο με κριθαράκι και κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα είναι υπέροχα τυρένιο και κρεμώδες παρόμοιο με το ριζότο! Το λεμόνι του δίνει γεύση και ο μαϊντανός και το σπανάκι του δίνουν χρώμα.

Υλικά

2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο


1 φλιτζάνι κίτρινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο


1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο


1 φλιτζάνι κριθαράκι ψιλό


2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος


1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών


2 λεμόνια τον χυμό τους και ξύσμα


2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο κοτόπουλο βρασμένο


3 φλιτζάνια baby σπανάκι


½ φλιτζάνι τριμμένο τυρί


¼ φλιτζάνι φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, συν περισσότερο για γαρνίρισμα.


2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο πλατύφυλλο μαϊντανό, συν περισσότερο για το γαρνίρισμα


¾ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι


½ κουταλάκι του γλυκού  αλάτι


Εκτέλεση


Συγκεντρώστε όλα τα υλικά.


Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια εστία. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι,  για 2 έως 3 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να μυρίσει, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Ανακατεύουμε με το κριθαράκι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να φρυγανιστεί ελαφρά, περίπου 1 λεπτό.


Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, ζωμό, περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού και 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού. αφήνετε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσει ο πάτος, περίπου 3 λεπτά. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή. σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι μέχρι να πήξει το μείγμα, για 8 με 10 λεπτά.


Ανακατεύουμε με το σπανάκι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα τυριά, τον μαϊντανό, το πιπέρι και το αλάτι μέχρι να γίνουν κρέμα.

Σερβίρετε αμέσως με επιπλέον παρμεζάνα και μαϊντανό.

Comments