Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Σούπα καρότο με θυμάρι και τζίντζερ



Αυτή η νόστιμη σούπα καρότου θα είναι στο τραπέζι του δείπνου σας σε λιγότερο από 30 λεπτά!


Υλικά

80 ml (1/3 φλιτζάνι) ελαιόλαδο

2 x 300 γρ τριμμένο καρότο

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 κουταλιές της σούπας πάστα τζίντζερ

2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο κύμινο

1 πορτοκάλι, ψιλοκομμένο και χυμό

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 λίτρο (4 φλιτζάνια) υγρό ζωμό λαχανικών

1 τούρκικο καρβέλι, κομμένο σε χοντρές φέτες

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα θυμαριού (ή σχοινόπρασο), συν επιπλέον, για το σερβίρισμα

Γιαούρτι, για σερβίρισμα


Εκτέλεση

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το καρότο και το κρεμμύδι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το κύμινο τζίντζερ, τη φλούδα πορτοκαλιού και το μισό σκόρδο.

Βήμα 2

Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού, το ζωμό και 1 φλιτζάνι (250 ml) νερό. Ανακατεύουμε να ενωθούν. Αφήνουμε να πάρει βράση. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια προς χαμηλή. Σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το καρότο.

Βήμα 3

Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι και το σκόρδο σε ένα μπολ. Αλείψτε ελαφρά και τις δύο πλευρές του ψωμιού. Μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα ελαφρά.

Βήμα 4

Αφαιρέστε τη σούπα από τη φωτιά. Ψύξτε ελαφρά. Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ για να ανακατέψετε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Επιστρέψτε στη φωτιά να ζεσταθεί καλά. 

Βήμα 5

Μοιράστε τη σούπα στα μπολ σερβιρίσματος. Περιχύνουμε με γιαούρτι και πασπαλίζουμε με επιπλέον φύλλα θυμαριού. Σερβίρουμε με τη φρυγανιά σκόρδου.

Comments