Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Ρεβιθάδα με μελιτζάνες και σάλτσα τομάτας



 Υλικά

 

1 μελιτζάνα μεγάλη

Αλάτι

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι σε κύβους

6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κύβους

1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους

1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας

½ φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

¼ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

1 κονσέρβα ρεβίθια 

1 κονσέρβα ντομάτα σε κύβους

Εκτέλεση

 

Ξεφλουδίστε τη μελιτζάνα και κόψτε τη σε κύβους. Τοποθετήστε τα σε ένα σουρωτήρι και ρίξτε τα με 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι. Αφήστε τα να καθίσουν για 30 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και απλώνουμε σε ταψί με αντικολλητικό σπρέι. Ξεπλύνετε τους κύβους μελιτζάνας και ρίξτε τους 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Τα αραδιάζουμε σε μια στρώση στο ταψί και τα ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά. Γυρίστε τα μέχρι τη μέση για να βεβαιωθείτε ότι ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.

Όσο ψήνεται η μελιτζάνα, ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο, την ιταλική πράσινη πιπεριά και την κόκκινη πιπεριά και μαγειρέψτε για άλλα 10 λεπτά.

Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, το πιπέρι, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, το μαύρο πιπέρι και το κύμινο στα λαχανικά και ανακατέψτε να ενωθούν. Προσθέστε τα ρεβίθια και τις ντομάτες σε κύβους και ανακατέψτε καλά.

Μόλις ψηθεί η μελιτζάνα, προσθέστε τη στα ρεβίθια και στη συνέχεια ½ φλιτζάνι νερό. Ανεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια δυνατή και αφήνουμε το στιφάδο να σιγοβράσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το στιφάδο να κάτσει σκεπασμένο για 10 λεπτά.

Σερβίρετε ζεστό με το αγαπημένο σας συνοδευτικό.



Comments