Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Θεϊκή μπουγάτσα με τραγανό φύλλο και πλούσια κρέμα



Η αυθεντική ελληνική συνταγή μπουγάτσας! Ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό με την πιο κρεμώδη κρέμα τυλιγμένο σε χρυσοκαφέ τραγανό φύλλο, πασπαλισμένο με λιωμένο βούτυρο και γαρνιρισμένο με ζάχαρη άχνη και κανέλα.. Απλά καταπληκτικό!


Υλικά

Για την μπουγάτσα

400–450 γρ φύλλο κρούστας

200 γρ βούτυρο, λιωμένο 

200 γραμμάρια ζάχαρη 

1 κιλό γάλα 

120 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

4 αυγά

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για την επικάλυψη

κανέλα

ζάχαρη άχνη


Εκτέλεση

Για να φτιάξετε αυτή την παραδοσιακή συνταγή μπουγάτσας, ξεκινήστε φτιάχνοντας τη γέμιση. Για να ετοιμάσετε τη γέμιση για τη μπουγάτσα προσθέτετε σε ένα μεγάλο μπολ τη ζάχαρη, τα αυγά και το αλεύρι. χτυπάμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας και τα αφήνουμε να βράσουν. Ακριβώς πριν βράσει το γάλα, ρίξτε το 1/3 του μείγματος γάλακτος και εκχυλίσματος βανίλιας στο μείγμα του αλευριού από το βήμα 1 και ανακατέψτε.

Χαμηλώστε τη φωτιά. Προσθέστε το μείγμα αλευριού και γάλακτος στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο χλιαρό γάλα. Χτυπάμε πολύ γρήγορα, μέχρι το μείγμα να πήξει και να γίνει λείο και κρεμώδες. Μην βγάζετε το τηγάνι από την εστία ενώ ανακατεύετε. Αυτό πρέπει να διαρκέσει 2-3 λεπτά.

Βγάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατεύετε κατά διαστήματα για να μην σχηματίσει πέτσα η κρέμα από πάνω, ενώ ετοιμάζετε την υπόλοιπη συνταγή της μπουγάτσας.

Για αυτή τη συνταγή μπουγάτσας θα χρειαστείτε ένα μεγάλο ταψί, περ. 20×30 cm / 8×12 ίντσες. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, βουτυρώνουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού.

Ξετυλίξτε τη ζύμη φύλλου από το πλαστικό μανίκι. Για να φτιάξετε αυτή τη συνταγή για μπουγάτσα θα χρειαστείτε 10-12 φύλλα φύλλου. Χρησιμοποιήστε 5-6 φύλλα φύλλου για τον πάτο της μπουγάτσας και 4-5 φύλλα για την κορυφή.

Ξεκινήστε στρώνοντας τα φύλλα ένα-ένα στον πάτο του δίσκου, φροντίζοντας να πασπαλίσετε το καθένα πολύ καλά με λιωμένο βούτυρο. Βάλτε την κρέμα από το βήμα 4, λειάνοντας την επιφάνεια με μια σπάτουλα και διπλώστε τα φύλλα φύλλου πάνω από την κρέμα.

Καλύπτουμε την μπουγάτσα με 4-5 φύλλα φύλλου, πασπαλίζοντας κάθε φύλλο με λιωμένο βούτυρο. Με ένα μαχαίρι κόψτε λίγο από το υπερβολικό φύλλο, αν θέλετε, και τυλίξτε το υπόλοιπο στις άκρες. Αλείφουμε την κορυφή με μπόλικο βούτυρο και τρίβουμε την μπουγάτσα με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Ψήνουμε τη μπουγάτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C / 320 F για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ροδίσει το φύλλο.

Αφήνουμε την μπουγάτσα να κρυώσει για λίγο πριν τη σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Απολαύστε το όσο είναι ακόμα ζεστό με ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ ή τσάι.

Comments