Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Banana bread με χουρμάδες και καρύδια

Αυτό το υγιεινό ψωμί με καρύδια και μπανάνα αντικαθιστά το βούτυρο και τη ζάχαρη με γευστικό και θρεπτικό παρθένο ελαιόλαδο και μέλι. Τα ζεστά μπαχαρικά και οι χουρμάδες φέρνουν μια μεσογειακή αίσθηση και το λάδι κρατά αυτή την όχι πολύ γλυκιά απόλαυση αφράτο και νόστιμο για μέρες!


Συστατικά

1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο, συν περισσότερο για το άλειμμα του ταψιού

1/2 φλιτζάνι μέλι

2 αυγά

3 ώριμες μπανάνες, πολτοποιημένες

2 κουταλιές της σούπας απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

1/4 φλιτζάνι γάλα χαμηλών λιπαρών

1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1/2 έως 3/4 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο σε σκόνη

1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη

1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη

1 1/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι χωρίς γλουτένη

6 χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι και ψιλοκομμένο (περίπου 1/2 φλιτζάνι χουρμάδες ψιλοκομμένοι)

1/3 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα

Οδηγίες


Ετοιμάζω. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνουμε ελαφρά ένα αντικολλητικό ταψί για κέικ.

Αρχίστε να συνδυάζετε τα υγρά συστατικά. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο και το μέλι. Προσθέστε τα αυγά και χτυπήστε ξανά για να ενωθούν.

Τώρα προσθέστε τις μπανάνες, το γιαούρτι, το γάλα, τη μαγειρική σόδα, το εκχύλισμα βανίλιας, το κάρδαμο, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Χτυπήστε ξανά.

Προσθέτουμε το αλεύρι, τους χουρμάδες και τα καρύδια. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, διπλώστε το αλεύρι μέχρι να ομογενοποιηθεί. μετά προσθέτουμε τους χουρμάδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά το μείγμα για άλλη μια φορά.

Ρίξτε τη ζύμη στο ταψί και ανακινήστε πολύ απαλά για να ομογενοποιηθεί. Ψήστε στην κεντρική σχάρα μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο, περίπου 50 λεπτά.

Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε το ψωμί να κρυώσει για 10 λεπτά και μετά γυρίζετε το ψωμί σε μια σχάρα για να κρυώσει για άλλα 20 λεπτά περίπου. Κόψτε και απολαύστε!

Comments