Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Σπιτικοί λουκουμάδες

Λουκουμάδες από απλή ζύμη και τηγανισμένοι μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανοί, ενώ εσωτερικά είναι μαλακοί. Για να τελειώσετε, βυθίστε τα στο σπιτικό σιρόπι μελιού και πασπαλίστε με ξηρούς καρπούς. Αυτή η συνταγή κάνει πολλούς λουκουμάδες για να τα μοιραστείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας!


Συστατικά

Για τους Λουκουμάδες

1 φλιτζάνι χλιαρό νερό

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας ξηρή μαγιά

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλιές της σούπας άμυλο καλαμποκιού

1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα

3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

λάδι για τηγάνισμα (εγώ χρησιμοποίησα ηλιέλαιο)

1/3 φλιτζάνι θρυμματισμένοι ξηροί καρποί, όπως καρύδια, κάσιους ή φιστίκια Αιγίνης) (χρησιμοποίησα συνδυασμό καρυδιών και κάσιους)

αλεσμένη κανέλα (για το σερβίρισμα)

ζάχαρη άχνη (για το σερβίρισμα)

Για το σιρόπι

1 φλιτζάνι νερό

1 φλιτζάνι μέλι

1 φλιτζάνι ζάχαρη



Οδηγίες


Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες η μαγιά και να αφρίσει το μείγμα.

Προσθέστε το αλεύρι, το άμυλο καλαμποκιού, το γάλα και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα να ενωθούν και στη συνέχεια ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να γίνει λεία η ζύμη.

Σκεπάζετε καλά το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε στην άκρη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όσο φουσκώνει η ζύμη, ετοιμάζουμε το σιρόπι μελιού. Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε 1 φλιτζάνι νερό με τη ζάχαρη και το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τρυπήστε την να ξεφουσκώσει. Λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας (αυτό βοηθά να μην κολλάει η ζύμη). Με τα χέρια σας, πλάθετε τη ζύμη σε μικρές μπάλες μεγέθους μπαλίτσας και τις απλώνετε σε ένα μεγάλο δίσκο ή ταψί (αυτό θα κάνει οπουδήποτε από 40 έως 60 μικρούς λουκουμάδες).

Γεμίστε μια μικρή κατσαρόλα περίπου στο ½ με ηλιέλαιο. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να αφρίσει.

Ετοιμάστε ένα μεγάλο δίσκο στρωμένο με χαρτί κουζίνας και βάλτε τον κοντά (θα το χρησιμοποιήσετε για να στραγγίσετε τους λουκουμάδες καθώς βγαίνουν από το τηγάνι).

Παίρνετε μια ελαφρά λαδωμένη κουτάλα και προσθέτετε προσεκτικά τους λουκουμάδες στο ζεστό λάδι (μην γεμίσετε την κατσαρόλα). Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες για περίπου 2 με 3 λεπτά, γυρίζοντάς τους με ένα κουτάλι, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τους τηγανισμένους λουκουμάδες στο ταψί που έχουμε στρώσει με χαρτί κουζίνας και τις στραγγίζουμε για λίγο και μετά βουτάμε τους λουκουμάδες στο έτοιμο σιρόπι (πρέπει να είναι ακόμα ζεστοί όσο κρυώσει το σιρόπι). Τα ρίχνουμε γύρω γύρω και μετά τα μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Συνεχίζουμε μέχρι να τηγανιστούν όλοι οι λουκουμάδες και να ροδιστούν στο σιρόπι.

Μόλις έχετε όλους τους λουκουμάδες στην πιατέλα σας, περιχύστε με περισσότερο σιρόπι (ή αποθηκεύστε το σιρόπι στο πλάι σε ένα μικρό μπολ για να προσθέσετε όσο χρειάζεται). Πασπαλίζουμε με αλεσμένη ζάχαρη και κανέλα για να σερβίρουμε.

Comments