Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Υγιεινό κέικ καρότου με επικάλυψη σοκολάτας


Αυτή η συνταγή για υγιεινό κέικ καρότου συνδιάζει όλες τις γεύσεις μπαχαρικών του κλασικού, αλλά με αλεύρι ολικής αλέσεως, γιαούρτι, ελαιόλαδο, χουρμάδες και μέλι για μια πιο ανάλαφρη, πιο υγιεινή προσέγγιση. Για να τελειώσουμε το κέικ, παραλείπουμε την στρώση με τυρί κρέμα και αντ' αυτού επιλέγουμε σοκολάτα κουβερτούρα ή πασπάλισμα ζάχαρης άχνη.


Συστατικά

1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι γιαούρτι

1/3 φλιτζάνι γάλα

1/2 φλιτζάνι μέλι

3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

2 1/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

4 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη

1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο σε σκόνη

1/4 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη

2 φλιτζάνια ψιλοτριμμένα καρότα (ξεφλουδισμένα ή τριμμένα, από περίπου 2 μεγάλα καρότα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον επεξεργαστή τροφίμων για να τα ψιλοκόψετε πολύ.)

6 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι και ψιλοκομμένους (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επεξεργαστή τροφίμων)

1/3 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα

Σοκολάτα κουβερτούρα για επικάλυψη



Οδηγίες


Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί με λαδόκολλα (ή αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο).

Ενώνουμε τα υγρά υλικά. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, το γάλα και το μέλι. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και χτυπάμε να ανακατευτούν.

Συνδυάστε τα ξηρά συστατικά. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε ελαφρά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα μπαχαρικά.

Φτιάξτε το μείγμα. Προσθέστε τα ξηρά υλικά στα υγρά υλικά και ανακατέψτε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τελειώστε το μείγμα. Ανακατεύετε απαλά τα καρότα, τους χουρμάδες και τα καρύδια. Ρίξτε τα στο μείγμα για κέικ καρότου στο έτοιμο ταψί.

Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που τοποθετείτε στη μέση του κέικ, περίπου 55 λεπτά με 1 ώρα. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς στο ταψί.

Τελειώστε και σερβίρετε. Λιώστε σοκολάτα κουβερούρα σε μπεν μαρι και επικαλύψτε το κέικ, αν θέλουμε. Κόβουμε σε 9 ή 12 τετράγωνα κομμάτια. Απολαμβάνω!

Comments