Το λουκούμι ή το Lokum όπως είναι γνωστό στην Τουρκία είναι ένα ζαχαρωτό ζελέ με ντελικάτη γεύση, ιδανικό για σερβίρισμα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Αυτή η συνταγή είναι αρωματισμένη με ροδόνερο, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανέλα, πορτοκάλι, βανίλια ή περγαμόντο.
Το λουκούμι, γνωστό και ως Lokum, είναι ένα ζαχαρωτό ζελέ με λεπτή γεύση, μυρωδάτο. Είναι μια από τις αγαπημένες μου συνταγές και χαίρομαι που τη μοιράζομαι μαζί σας.
Συστατικά
Για την επίστρωση:
3 1/2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
3 1/2 κουταλιές της σούπας άμυλο καλαμποκιού
Για το λουκούμι:
3 φλιτζάνια πολύ ψιλή ζάχαρη
1 3/4 φλιτζάνι κρύο νερό
1 μέτριο λεμόνι, χυμό
1/2 φλιτζάνι κρύο νερό
1/2 φλιτζάνι + 2 κουταλιές της σούπας άμυλο καλαμποκιού
4 3/4 κουταλιές της σούπας ζελατίνη σε σκόνη
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ροδόνερο
1 έως 2 σταγόνες κόκκινο χρώμα τροφίμων, προαιρετικό
Οδηγίες
Προετοιμάστε το ταψί: Στρώστε ένα τετράγωνο ταψί με λαδόκολλα ή μεμβράνη.
Φτιάξτε το μείγμα για την επίστρωση: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε 3 ½ κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη και 3 ½ κουταλιές της σούπας άμυλο καλαμποκιού. Πασπαλίστε περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού από αυτό το μείγμα πάνω από τη βάση και τις πλευρές του ταψιού. Αφήνουμε στην άκρη το υπόλοιπο μείγμα για την υπόλοιπη επίστρωση.
Φτιάξτε το σιρόπι ζάχαρης: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέστε την ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και 1 ¾ φλιτζάνι νερό. Ζεσταίνουμε απαλά έως ότου διαλυθεί τελείως η ζάχαρη – μην βράσει θέλουμε να σιγοβράσει.
Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάστε ½ φλιτζάνι συν 2 κουταλιές της σούπας άμυλο καλαμποκιού με ½ φλιτζάνι κρύο νερό. Χτυπάμε σε σιρόπι ζάχαρης. Ρίξτε τη ζελατίνη πάνω από το σιρόπι ζάχαρης και χτυπήστε με το σύρμα για να σπάσουν τυχόν σβώλοι.
Αφήστε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Το μείγμα είναι έτοιμο όταν πήξει και γίνει ανοιχτό κίτρινο – σαν ένα μαλακό ζελέ που έχει σχεδόν πήξει.
Αρωματίζουμε: Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. Ανακατέψτε με το ροδόνερο και 1 έως 2 σταγόνες κόκκινο χρώμα τροφίμων. (Αν χρησιμοποιείτε ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, ανακατέψτε τους τώρα.) Ρίξτε το μείγμα στο έτοιμο ταψί.
Αφήστε το να στηθεί σε δροσερό μέρος στον πάγκο σας όλη τη νύχτα. Δέκα έως 12 ώρες είναι το ιδανικό, αλλά αν θέλετε να σταθεροποιηθεί ακόμα περισσότερο, μπορείτε να το αφήσετε για έως και 24 ώρες.
Κόψτε το λουκούμι: Πασπαλίστε ένα ξύλο κοπής με λίγο από το μείγμα επικάλυψης που έχετε κρατήσει και μετά αναποδογυρίστε το λουκούμι πάνω του. Αφαιρέστε το πιάτο. ξεφλουδίστε την λαδόκολλα.
Χρησιμοποιήστε ένα μακρύ κοφτερό μαχαίρι ή μια ξύστρα πάγκου για να κόψετε κατευθείαν από πάνω προς τα κάτω. Μην σύρετε το μαχαίρι μέσα από την καραμέλα για να το κόψετε σε κύβους. Μόλις κόψετε, κυλήστε κάθε κύβο απαλά στο μείγμα που ξεσκονίζει για να καλυφθεί.
Στεγνώστε το λουκούμι: Στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα. Τοποθετούμε τους κύβους λουκούμι σε έναν στον δίσκο με λίγη απόσταση ανάμεσα σε κάθε κύβο. Αφήστε το λουκούμι να στεγνώσει στον αέρα για 24 ώρες για να μην ιδρώσει το σπιτικό λουκούμι.
Πασπαλίστε το υπόλοιπο μείγμα αμύλου καλαμποκιού πάνω από τα λουκούμια για να καλύψετε απαλά κάθε κομμάτι και αφήστε το ακάλυπτο στον πάγκο σας. Μόλις στεγνώσει για 24 ώρες το λουκούμι είναι έτοιμο για κατανάλωση. Η υφή είναι κάπως ανάμεσα σε ένα σπιτικό marshmallow και μαλακό ζελέ.
Απολαύστε και αποθηκεύστε: Το σπιτικό λουκούμι απολαμβάνετε καλύτερα όταν είναι φρέσκο, αν και διατηρείται καλά σε ξηρό μέρος για έως και 1 μήνα. Τοποθετήστε τα λουκούμια ανάμεσα σε φύλλα περγαμηνής σε ένα αεροστεγές δοχείο στον πάγκο σας σε δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από το φως και τη θερμότητα. Φροντίστε να υπάρχει λίγος χώρος ανάμεσα σε κάθε κομμάτι λουκούμι.
Comments
Post a Comment