Σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο

Το αμυγδαλοβούτυρο, όπως και όλα τα spread ξηρών καρπών είναι πολύ υγιεινά και νόστιμα, αλλά για να το αγοράσεις είναι ακριβό, γ᾽αυτό αν έχεις όρεξη για δημιουργία, μπορείς να το φτιάξεις με μόνο 2 υλικά!  Υλικά 500 γραμμάρια ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα, με ή χωρίς τη φλούδα τους λίγο αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Για να μπούν στο μούλτι τα αμυγδαλά μας, θα πρέπει να είναι ψημένα και ζεστα.  Σε περίπτωση που είναι ωμά θα πρέπει να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10 λεπτά. Εάν πάλι είναι ήδη ψημένα απλά τα ζεσταίνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Αρχικά θα θρυμματιστούν σε κομματάκια και έπειτα θα πάρει το μείγμα την μορφή κρέμας. Για να γίνει κρέμα θα πάρει περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με την ισχύ του μούλτι. Στο μεταξύ να έχετε το νού σας μην υπερθερμανθεί το μούλτι σας, γ᾽αυτό τον λόγο θα ξύνετε το μείγμα με μια σπάτουλα από τα τοιχόματα. Σ᾽αυτό το σημείο προσθέτουμε το αλάτι. Μόλις το αμ...

Zabaglione: Το αυθεντικό γλυκό της Ιταλίας



Το Zabaglione είναι ένα απολαυστικά επιδόρπιο με κρέμα αυγών που θα ξυπνάει αναμνήσεις κάθε Ιταλού κατευθείαν στην παιδική του ηλικία και ναι, κάθε οικογένεια έχει τη δική της συνταγή! 

Συστατικά

5 αυγά

70 γραμμάρια λευκή ζάχαρη 

90 ml Marsala 3 oz. ή ένα γλυκό κρασί/λιμοντσέλο/αμαρέτο/προσέκο κ.λπ

Οδηγίες



Το Zabaione έχει να κάνει με τα φρέσκα, βιολογικά αυγά – αν δεν τα έχετε, δεν αξίζει να φτιάξετε αυτή τη συνταγή!

Χωρίζουμε τον κρόκο του αυγού από τα ασπράδια χρησιμοποιώντας δύο μπολ.

Βάλτε νερό στην κατσαρόλα μέχρι να είναι περίπου. ¾ γεμάτο – ελέγξτε αν υπάρχει αρκετό (ή πολύ) νερό τοποθετώντας ένα μπολ από πάνω (πυρέξ/γυαλί/ανοξείδωτο ατσάλι) και βεβαιωθείτε ότι το κάτω μέρος του ακουμπά ελαφρά το νερό.

Αφαιρέστε το μπολ, τοποθετήστε τους κρόκους των αυγών μέσα σε αυτό και χτυπήστε καλά για περίπου 5 λεπτά όσο περιμένετε να βράσει το νερό.

Προσθέστε ζάχαρη στον κρόκο του αυγού, μια μικρή ποσότητα κάθε φορά, ανακατεύοντας όσο προχωράτε μέχρι να το προσθέσετε όλο και ο κρόκος να γίνει κρεμώδης.

Μόλις βράσει το νερό, τοποθετήστε το μπολ πάνω από την κατσαρόλα, αφήνοντάς το απλώς να ακουμπά στο νερό (όχι βυθισμένο).

Ανακατεύουμε το μείγμα των αυγών όσο ακουμπάει στο νερό και προσθέτουμε τη marsala, μισή τη φορά και συνεχίζουμε το χτύπημα καλά.

Μόλις γίνει πηχτή, σαν κρέμα, ελέγξτε τη θερμοκρασία του zabaione στοχεύοντας να φτάσει τους 82°C.

Απολαύστε!

Comments